Ökat antal polisaspiranter i östra Norrbotten

I mars startade den första polisutbildningen på distans i länet med fem aspiranter. Nu är det klart att ytterligare sju polisaspiranter börjar till hösten och man har nu riktat distansutbildningen till blivande poliser i östra Norrbotten där behovet är som störst.

Utbildningen är uppbyggd av kortare kurser som studenterna läser in på hemorten och senare tentaminerar i Stockholm. Kursdeltagarna träffar varandra med jämna mellanrum för videokonferanser med lärare och för gemensamma gruppövningar i bland annat vapen och självskydd.

De första som studerar på distansutbildningen nådde i förra veckan sitt första sommarlov och samtidigt blev det klart att sju nya studenter startar sin utbildning i höst. Av dom fem som går nu är två från östra Norrbotten, men i höst kommer fem att vara från det området. Det kommer också att bli fler kvinnliga aspiranter då fyra av dom sju som startar i höst är kvinnor. Det kan jämföras med den första distansutbildningen där endast är kvinna.

Utbildningen har anpassats till östra Norrbotten

I det rekryteringssystem som polisen har nu får alla poliser i Norrbotten göra sitt första verksamhets år i östra Norrbotten. Problemet är att poliserna ofta försvinner till sina hemorter efter det året.

Ulf Sköld är utbildningsansvarig vid polismyndigheten i länet och han tror att man kan komma tillrätta med det då den nya riktade distansutbildningen utbildar poliser som redan är stadgade i östra Norrbotten.

- Det som är positivt är att vi har fått en kategori som inte har sökt sig till skolan tidigare och som vill bo och verka i östra Norrbotten, säger Ulf Sköld.

Utbildningen har ’barnsjukdomar’

Responsen från studenterna har varit blandad. Ulf Sköld menar att det beror på att utbildningen är ny och att med lite tid kommer den att bli riktigt bra.

Patrik Andersson är av dom som startade i den första distansutbildningen som började den 1 mars i år och han säger att utbildningen inte är riktigt anpassad till att läsas på distans ännu.

Trots ’barnsjukdomarna’ tycker Patrik Andersson att utbildningen fungerar bra och tror att den kommer att täcka behovet av poliser i östra Norrbotten.

- Du får möjligheter att rekrytera sådana som har familjer och liknande förhållande. Då blir det inte bara singelpersoner som bor nere i Umeå. Jag har själv familj i Överkalix och kommer att stanna kvar där när utbildningen är avslutad, säger Patrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista