Norrbotten

Fyra kommuner ökar men tio minskar

I de fyra norrbottniska kommuner Arjeplog , Boden, Luleå och Piteå ökar befolkningen,  men i alla övriga kommuner minskar befolkningen. Största minskningen jömfört med invånarantalet visar Övertorneå.

I takt med uflyttningen från tio av länets kommuner minskar antalet invånare i Norrbotten med drygt 400. Vi är nu färre än 249 000 boende i länet.

Arjeplog, Boden, Luleå och Piteå växer tillsammans med drygt 300 - mycket beroende på omflyttning inom länet.

Omflyttningarna är intressanta att följa för i Pajala är det fler som flyttar in i kommunen än som flyttar därifrån, men trots framtidstro minskar befolkningen.

Invånarantalet i Övertorneå kommun minskade med 108 personer under 2010. Det är den största procentuella minskningen i en kommun i Norrbotten.

Kommunalrådet i Övertorneå Roland Kemppainen (S) har stora förväntningar på att gruvetableringen i Pajala ska ge jobb även i hans kommun.

Idag är det ont om jobb i kommunen, det dör fler än som föds, det flyttar ut fler än som flyttar in i kommunen. Nu hoppas Roland Kemppainen att distansutbildningar efter gymnasiet ska få fler unga att bli kvar, men trenden är att de unga lämnar kommunen för att utbilda sig och skriver sig på annan ort.