1 av 2
Aitikgruvan. Foto: Reine Sundkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Maud Olofsson (C).
Norrbotten

Ministern vill lösa personalbristen

Gruvbolagen letar med ljus och lykta efter nytt folk. Tillväxten i Kina och Indien lyfter gruvnäringen, och i Sverige behövs 1 500 nyanställningar. Nästa vecka åker näringsministern Maud Olofsson till Luleå för att diskutera problemet.

Uppgången i gruvnäringen håller i sig. Jättar som Boliden och LKAB rapporterar ökade vinster och det investeras stort i nya gruvprojekt. Nyligen påbörjades markarbetena utanför Pajala, där Northland Resourses investerar fem miljarder kronor för att bryta järnmalm. Förra månaden kom också nyheten att Boliden investerar nästan fyra miljarder kronor i Garpenpergsgruvan i Dalarna.

Branschen behöver nyanställa minst 1 500 personer, enligt intresseorganisationen Georange.

-Det är tveksamt om den kompetensen finns. Exempelvis Pajala riskerar att bli som en oljerigg, dit folk flygs in för att jobba, säger Lennart Gustavsson, ordförande i Georange.

Näringsministern Maud Olofsson lyfter gärna fram regeringens satsning på förstärkt yrkesutbildning som en lösning, men detta lär inte räcka för att få fram rätt folk i tid.

Därför är Maud Olofsson nu på väg till ett så kallat högnivåmöte i Luleå på onsdag, för att tillsammans med branschen försöka få koll på vilken kompetens som fattas.

Efterfrågan på stål, koppar och andra metaller driver upp råvarupriserna och vinsterna i branschen.

-Och de höga vinsterna lockar till sig nya investeringar, säger Lennart Gustavsson.

I Sverige har gruvnäringen varit på frammarsch i flera år och var den bransch som ökade sin export mest av alla 2009. -Branschen är het i hela Norden. I Finland skulle gruvornas expansion nästan kunna kompensera för Nokias neddragningar, säger Magnus Ericsson, adjungerad professor i Luleå och partner på analysföretaget Raw Materials Group.

Globala gruvjättar som Billiton, Rio Tinto och Xstrata har de senaste veckorna släppt nyheter om investeringar på totalt 110 miljarder dollar de kommande åren.

Magnus Ericsson menar att branschen är inne i en långvarig boom som liknar rekordåren under perioden 1930-1970-talet. Då drevs gruvnäringen av Europas tillväxt, medan dragloket i dag finns i Asien. -Branschen planerar att investera över 100 miljarder dollar globalt både i år och nästa år. Det finns inget som skulle kunna äventyra den starka efterfrågan, annat än en total kris i Kina, säger Magnus Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".