KIRUNA

Rop på hyreshjälp

0:37 min

Kiruna kommun ber nu regeringen om hjälp att lösa problemet med de kraftigt höjda hyror som kommer att drabba många Kirunabor på grund av gruvans expansion.

Människor i Kiruna kan tvingas flytta från sin lägenhet eller affärslokal till en nybyggd med dubbelt så hög hyra.

Någon lösning på det problemet finns inte i avtalet med LKAB som kommunfullmäktige idag ska besluta om.

Istället ber kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Sirén (V) i ett brev om ett möte med ansvariga ministrar.

– Man kan bo i en hyfsat bra och billig lägenhet och kanske inte har nåt annat val än att flytta in i en nyproducerad ganska dyr lägenhet. Det här rår varken vi eller LKAB över, säger Kristina Zakrisson.

Ministrarna de vill uppvakta och diskutera fastighetsmarknaden med är finansmarknadsminister Peter Norman, justitieminister Beatrice Ask och näringsminister Maud Olofsson.

– Vi vill se om de på nåt sätt kan hjälpa oss med lagstiftningen. Vi undrar om det går att hitta något sätt att subventionera hyrorna de första åren. Eller om man kan göra någonting skattevägen eller om det går att göra något åt produktionskostnaden. Vi försöker hitta lösningar på detta men vi får se hur vi lyckas, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista