Urban Nyström på ungdomsenheten i Boden. Foto: Erica Larsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Kritik mot avlägsen tvångsvård

"Det är inte bra"
1:34 min

Urban Nyström på Socialförvaltningen i Boden är kritisk till att tjejer inte får tvångsvård i norrbotten

Tidigare kunde du höra i P4 Norrbotten att SIS, Statens Institutionsstyrelse tagit bort alla tvångsvårdsplatser för tjejer på ungdomshemmen i Norrbotten, eftersom man inte lyckats fylla alla tjejplatser. Och att de nu riskerar att placeras mycket långt hemifrån.

Nu går Urban Nyström som arbetat inom socialförvaltningen i Boden i över 25 år, ut och kritiserar SIS för att de försvårar arbetet med att hjälpa tjejerna på bästa sätt.

– I min värld är det verkligen inte optimalt att unga tjejer från Norrbotten placeras i Skåne eller Göteborg, för då försvinner tjejernas nätverk, säger Urban Nyström.

Förr ansåg man inom socialtjänsten att det var bäst att placera ungdomar med problem långt hemifrån, eftersom det var hemma som problemen upstått.

Men det skulle snart visa sig att det inte fungerade så bra att separera på ungdomarna och dess hemmamiljö

– När ungdomarna sedan kom hem var de inte förberedda på att allt var som innan de åkte, dessutom tappade både socialtjänst och föräldrar stora delar av kontakten med ungdomarna på grund av distansen och de blev väldigt ensamma, säger Urban Nyström.

Därför föredarar socialtjänsten idag att placera ungdomarna närmare hemmet eftersom nätverket och eftervården då fungerar bättre.

– Att vara när familj och hemmamiljö är ju speciellt viktigt bland de riktigt unga som faktiskt ska flytta hem efter tvångsplaceringen, säger Urban Nyström.

En annan sak som rimmar illa med att tjejer inte längre kan få sin tvångsvård hemma i Norrbotten är den trend inom socialtjänsten som pekar allt mer åt att fokusera på att arbeta med hela familjen, istället för att enbart behandla den enskilda ungdomen, berättar Urban Nyström.

Vilket kan bli svårt om föräldrarna finns kvar i Norrbotten och Ungdomen tvångsvårdas i exempelvis södra Sverige.

– Vi skulle till och med kunna tänka oss att placera ungdomen i samma kommun som de bott i tidigare om det bara fanns bra vårdplatser, tillägger Urban Nyström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".