1 av 3
Älg mitt i bebyggelsen på Örnäset i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Luleå

Webb-tv: Älg mitt i stan

"Mumsigt med pilträd"
2:03 min

De två senaste snörika vintrarna har gjort att ovanligt många älgar och annat klövvilt har tagit sig in i städerna. Bostadsområden med rönn och äppelträd är just nu rena smörgåsbord för älgarna. Som på Örnäset i Luleå.

– Här står kon och kalven och äter från pilträd och det verkar vara mumsigt, säger jägaren Inge Öhrnerling

Han visar den älgko och kalv som upptäckt att de kommer åt ett pilträd från en uppskottad snöhög mellan en bensinmack, ett hyreshus och en väg.

Vi står på 30 meters avstånd när siluetten av älgarna tuggandes i profil mot den ljusblå himlen plötsligt bryts. Kon vänder på sig och spänner frustande ögonen i den spontant samlade skaran människor.

– Nu ska vi backa, för hon var lite småirriterad.

Situationer som den här har inte varit helt ovanliga de två senaste vintrarna. Den rikliga mängden snön i hela landet, särskilt när den är lös gör att älgarna har lättare att gå längs vägar och motionsspår vilket leder in dom i bebyggelse där det är lätt att komma åt föda från buskar och träd.

– Vi har ju haft två relativt snörika vintrar och det har ju varit snörika vintrar framförallt på 1970- och 1980-talet och då såg vi samma sak att älgar och andra stora djur har sökt sig in där vi människor bor, säger Göran Ericsson, älgforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Speciellt har vi glömt bort den här problematiken i både östra Svealand, östra Götaland men även i västra Svealand.

Polisen avgör när en älg utgör en så pass stor risk så att den måste skjutas av inkallade jägare. I Luleå har inget sådant beslut tagits ännu och kon och hennes kalv traskar vidare mellan gårdarna.

Rådet till nyfikna älgskådare från både forskarna och Inge Öhrnerling är att inte mata älgarna, och inte komma för nära.

– Då kan man provocera dem.

Nu står de precis utanför en trappuppgång till ett hyreshus. Hur ska man handskas med det om man står inne i hyreshuset?

– Man får smyga in så gott man kan och hålla under uppsikt så att de inte lägger öronen, för då ska man backa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".