Dagny Wikström och Catharina Kåberg. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Norrbotten

Högläsning bra för dementa

"Plötsligt minns man"
13 min

Högläsning för dementa har visat sig skapa harmoni och tillfredsställelse bland de gamla. Nu hoppas ledning till projektet Läskraft att kommuner i Norrbotten ska inspireras.

Projekt Läskraft är ett treårigt nationellt projekt som utbildar och skapar nätverk för frivilliga och anhöriga högläsare för personer med demenssjukdom.

Samarbetspartners i projektet är Centrum för lättläst, Demensförbundet, Studieförbundet Vuxenskolan och landets bibliotek. Allmänna Arvsfonden bidrar med projektpengar.

Under projektets första år, hösten 2009 till våren 2010, har arbetet skett i fyra pilotkommuner; Borås, Enköping, Vallentuna och Västervik.

Under projektår två och tre sprids nu projektet vidare, län för län över landet. I går hölls en inspirationsdag i Gällivare. I dag i Luleå. Dessa dagar är är ett första steg mot att sprida Läskraft! i Norrbottens län.

Syftet med dagen är att inspirera deltagarna att arbeta med projektet i respektive kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".