ARVIDSJAUR

Möbelkubb lyfter inlandsskogsbruk

2:35 min

Nu har skogsavverkningen av ett helt nytt virkessortiment startat i inlandet. Möbelkubb är korta tallstockar som ska förädlas till färdiga Ikea-möbler i Lycksele.

Det rör sig om stora virkesvolymer som istället för att skickas till industrin vid kusten slutförädlas lokalt i inlandet.

Statliga Sveaskog ska leverera ca 100 000 kubikmeter möbelkubb per år men det kommer inte att räcka.

Privata skogsägare på båda sidor om länsgränsen mellan Norrbotten och Västerbotten kommer därför också att få bättre betalt för klent gallringsvirke som tidigare mest gick till massaved.

Möbelkubb

Möbelkubb är en tallstock som är 2,6 m lång med en toppdiameter mellan 11 och 20 cm.
Till möbler krävs friska kvistmärken som är inväxta i veden. Kvistarna dör nedifrån när tallen växer och när de döda kvistarna sitter kvar blir virket för skört för att användas som möbelvirke. Däremot kan kärnan i den nedre delen av trädet användas.
En gallring i en 50-årig tallskog väntas ge ett utbyte av ca 60% möbelkubb men även i en slutavverkning kan toppar av träden komma till användning. Sågen i Glommersträsk har byggts om för att såga möbelkubben som sedan limmas ihop i Malå.
Träskivorna blir möbler i Lycksele där de direkt lastas på tåg eller bil för transport till IKEA-varuhus.

Örjan Holmberg

Sveriges Radio Västerbotten
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.