LULEÅ

Frustration bland libyer

1:46 min

Frustrationen och oron är stor hos de libyer som bor i länet. Det är svårt att få kontakt med nära och kära, samtidigt som rapporter om övervåld mot demonstranter hela tiden sipprar ut på nätet.

Vi besökte Naser Faraj och hans familj på Hertsön i Luleå.

Han och hans vän Munir Sharafe Sitter vid köksbordet och diskuterar det som händer i Libyen. Sedan en vecka tillbaka pågår ett uppror mot diktatorn Muammar Kaddafis 40-åriga styre i landet. Ett uppror som snabbt övergått i ett blodbad, enligt de rapporter som sipprar ut från det slutna landet.

Inte heller här i trygga Sverige har vardagen varit sig lik för Naser, Munir och deras landsmän.

– Jag har knappt sovit på en vecka, säger Naser, som har suttit som klistrad vid internet och den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera.

Munir, han höll på att utbilda sig till väktare, men nu har han hoppat av.

– Jag borde vara där nu, i Libyen, och kämpa för den frihet som jag flydde hit för, säger han.

I vardagsrummet sitter Iman Ammare, som är gift med Naser, vid datorn och tittar på amatör-filmklipp, som trots den hårda kontrollen har hittat ut på nätet.

Massdemonstrationer blandas med groteska bilder av lemlästade kroppar.

– Det är en obeskrivlig slakt som pågår just nu, säger hon.

Munir och Naser skräder inte orden när de uttrycker sin ilska och besvikelse över utrikesministern Carl Bildts lama reaktion inför det som händer i Libyen.

– Västmakterna räknar bara pengar. Libyers liv har inget värde för dem, säger Naser.

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista