Norrbotten

Sjöfarten flyter trots isläget

Trots att istäcket i de svenska farvattnen är det mest omfattande på drygt 20 år flyter sjöfarten på utan större problem.

Förklaringen är att kylan i kombination med lite blåst skapat idealiska förhållanden för isbrytarna.

I Bottenviken är isen ovanligt tjock, drygt 60 centimeter ute till havs, vilket inte varit så vanligt på senare år.

Samtliga svenska isbrytare är igång och assisterar sjöfarten.

Isläggningen i Bottenhavet och Östersjön är den mest omfattande sedan 1987, och det kalla vädret gör att isen fortsätter att breda ut sig, rapporterar SMHI.

Drygt 250 000 kvadratkilometer av Östersjön är istäckt. 1986-1987 var så mycket som 394 000 kvadratmeter täckt med is.

I Bottenviken är isen ovanligt tjock, drygt 60 centimeter ute till havs, vilket inte varit så vanligt på senare år.

Samtliga svenska isbrytare är igång och assisterar sjöfarten. -För tillfället flyter sjöfarten väldigt bra. Is som är slät och fin, vilket vi har på många håll nu, det klarar handelssjöfarten av väldigt lätt. Har en isbrytare brutit en ränna så kan sjöfarten gå i den ett par dygn, och sedan kan isbrytaren komma igen och bryta ny ränna där, säger Ulf Gullne.

 --Skulle det däremot storma, då blir det alltid bekymmer för då skrynklar sig isen och det blir vallbildning. Men att bara ha kyla, det är nästan idealiskt ur isbrytningssynpunkt för det blir en väldigt fin is och nästan som skridskoåkarnas önskeis, säger han.

Svårigheterna i Ålands hav förra vintern då färjor frös fast orsakades av blåst. -Det berodde på att vi fick en rejäl storm som pressade isen mot skärgårdarna så att det byggdes rejäla vallar, säger Ulf Gullne.

TT/P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista