Socialdemokraterna saknar handlingsplan för alkoholister

Det är drygt ett år sedan landstingsrådet Kent Ögren fastnade i en poliskontroll och det visade sig att han kört rattfull. Han säger till Norrbottensnytt att han efter sin behandling har haft ett återfall.

Socialdemokraterna har dock ingen handlingsplan för sina förtroendevalda som visar sig ha alkohol- eller drogproblem.

Leif Pettersson som är partiombudsman för socialdemokraterna i Norrbotten säger att ansvaret ligger på de olika kommunerna och landstingen.

-Vi har ingen handlingsplan för de förtroendevalda eftersom vi inte är arbetsgivare för dem. Däremot för vi samtal med de som är på framstående poster om det visar sig att någon har problem, säger Leif Pettersson.

Han säger vidare att partiet alltid gör en bedömning av de personer som är aktuella för förtroendeposter, men det kan hända saker under resans gång. Skulle det visa sig att en person har uppenbara alkohol- eller drogproblem försöker vi föra samtal med vederbörande och skulle det inte ge något är förtroendet förbrukat. 

-Däremot finns en handlingsplan för de som arbetar och är anställda av det socialdemokratiska partiet, då är vi i egenskap av arbetsgivare tvungna att ha en handlingsplan. Men när det gäller de förtroendevalda så fungerar vi som medmänniskor och samtalspartner, och på det sättet försöker vi ge stöd och råd, säger Leif Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".