Näringsminister Maud Olofsson (C).
Norrbotten

"Förändra bilden av gruvarbete"

"Det är högteknologiskt arbete"
1:37 min

Inom några år kan det bli stora problem för den växande gruvnäringen att få tag på kompetent personal.

Idag gästades Norrbotten av centerpartistiska näringsministern Maud Olofsson. Hon diskuterade arbetskraft och kompetensförsörjning med representanter för Gruvnäringen- och lösningen på problemet kan finnas närmare än vi tror menar näringsministern.

 – Jag vill att norrbottningar ska ägna en tanke åt till alla invandrare som om vi tittar på gruppen är mer hög utbildande, och har en lägre medelålder än svenskarna har. Försök attrahera några av dem att flytta till de aktuella kommunerna.

Men den expanderande gruvnäringen har inte bara kompetens och arbetskraft problem att brottas med. I Kiruna och Gällivare är det stor bostadsbrist och här menar näringsminister Maud Olofsson ansvaret ligger kommuner och privata fastighetsägare att investera.

 -- I grunden ska bostadsförsörjningen ska ske genom att kommunerna vill bygga eller ännu heller att privata fastighetsägare. Finns det en efterfrågan borde det också finnas de som vill investera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".