1 av 2
Claudia Zamorano.
2 av 2
Arjeplog

Avstängningen upphävd

"Det är ändrade förutsättningar"
1:43 min

Den kommuntjänsteman i Arjeplog som varit avstängd sedan slutet av november är nu åter i tjänst. Trots att kommunen beslutade att avstängningen skulle gälla så länge polisutredningen pågick, vilket den fortfarande gör.

Kommunchefen Claudia Zamorano förklarar varför de ändrat sig.

– Det är ändrade förutsättningar nu. Vi har anställt en förvaltningschef nu som gör att vi kan säkerställa att tjänstemannen sköter sitt arbete enligt de riktlinjer vi har, säger kommunchefen Claudia Zamorano.

Misstankarna mot tjänstemannen gäller trolöshet mot huvudman. I ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde i november beslutades det om avstängning utan lön så länge utredningen pågår. Men det har ändrats att så tjänstemannen fick lön under sin avstängning. 

Nu har tjänstemannen också fått gå tillbaka till sitt jobb, trots att utredningen pågår. Tjänstemannen säger att det nu förs en dialog med kommunen men också att en jurist med arbetsrätt som specialité har anlitats på grund av det inträffade.

Men trots att tjänstemannen stängdes av omedelbart, kommunen fick ändra sig när det gäller lönen och att han nu fått gå tillbaks till jobbet trots att det var beslutat om avstängning under utredningstiden tycker kommunchefen Claudia Zamorano att de inte fattade ett förhastat beslut:

– Det tycker jag inte att vi gjorde. Utifrån det läge vi befann oss då i november tycker jag att vi har agerat i enlighet med den arbetsrättsliga lagstiftningen.

Tjänstemannen är nu tillbaka på jobbet, trots att en brottsutredning pågår och kommer att pågå länge då det är en komplicerat utredning säger den åklagare som leder arbetet.

Men att han är tillbaka trots pågående brottsmisstanke ser inte kommunchefen som ett problem:

– Det är som sagt nya förutsättningar då vi har en förvaltningschef på plats, säger Zamorano och menar att det nu finns en person som ser till att tjänstemannen sköter sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".