1 av 2
Ordningsvakten Joakim Lundgren. Foto:Malin Winberg/Sveriges Radio Norrbotten
2 av 2
Polisens samordnare Martin Vass
Luleå

Nya ordningsvakter utbildas

"Vill ge en trevligare bild"
1:27 min

Nya ordningsvakter utbildas i länet och samarbetet med polisen kan förbättras. Och nyutbildade Joakim Lundgren vill förändra bilden av ordningsvakter.

I veckan avslutar polisen en utbildningsomgång för nya ordningsvakter, en yrkesroll som i samhället ska fungera som en hjälp åt polisen.

Joakim Lundgren är en av de som utbildar sig och han vill ändra den stereotypa bilden som finns av en ordningsvakt.

– Jag vill ge en trevligare bild av hur ordningsvakter är. Många tror att ordningsvakter bara vill slåss men så är det absolut inte, säger Joakim Lundgren.

Syftet med utbildningen är att förbättra relationerna mellan polis och ordningsvakterna, detta för att få en smidigare arbetssituation för båda arbetsgrupperna.

Martin Vass som är samordnare för ordningsvakter vid polismyndigheten i Luleå säger att det bästa vore om polisen fick mer tid till att besöka ordningsvakterna på deras arbetsplatser. 

Problemet är att ordningsvakterna många gånger är frilansare och inte har möjlighet att komma till polisen för kontinuerligt utbyte och uppdatering av information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".