K4 satsar på kvinnorna

K4 i Arvidsjaur har startat ett projekt för att få in fler kvinnor som jägarsoldater - och på sikt fler kvinnliga officerare.

För att komma åt den kompetens som man annars aldrig kan få, en kompetens som kan visa sig ytterst viktig i utlandstjänstgöring i krigshärjade områden satsar nu K4 i Arvidsjaur på kvinnorna.

Genom att anpassa utbildning och utrustning på ett bättre sätt hoppas ledningen för Jägarförbandet K4 i Arvidsjaur att fler kvinnor ska söka till utbildningen som jägarsoldat. Detta för att på sikt att det ska bli fler kvinnliga officerare vid förbandet. Något som försvaret ska kunna ha stor nytta av i kommande utlandsuppdrag.

- Det händer ofta att vi kommer till krigshärjade områden på våra fredsbevarande uppdrag i krigshärjade områden där vi träffar på kvinnor som blivit våldtagna, eller sett sina barn eller man mördas av soldater, säger Bengt Sandström, Bengt Sandström, regementschef på K4 och fortsätter:

- Att män i uniform ska kunna få bra och viktig information av dom här kvinnorna är uteslutet. Vi tror därför att om vi har med oss kvinnliga officerare lyckas vi få den kontakt som gör att vi kan få viktig information för dom fredsbevarande uppdragen.

Under nästa år räknar man med på K4 i Arvidsjaur att dom första kvinnliga jägarsoldaterna ska påbörja grundutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista