Gällivare och Malmberget från ballongkorgen. Foto: Anna Johansson/Visit Gällivare
Gällivare/Malmberget

LKAB betalar kommunchefen

"Skattebetalarna behöver inte betala"
1:19 min

Samhällsomvandlingen i Malmberget är inne i ett intensivt skede. Gällivares kommunchef Lennart Johansson kommer därför på heltid att ägna sig åt frågor som rör samhällsomvandlingen.

– Det ska inte påverka skattebetalarna utan den merkostnad som det innebär för vår del kommer LKAB att stå för, säger Tommy Nyström, socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare.

I fredags presenterade LKAB sin deformationsprognos för Malmberget. Den visar att stora delar av samhället kommer att vara obeboeligt om cirka 15 år och därför har nu arbetet med att hitta en långsiktigt lösning för Malmberget som en del i Nya Gällivare intensifierats.

LKAB och Gällivare kommun håller nu på att ta fram ett samarbetsavtal för hur genomförandet ska gå till och målsättningen är att avtalet ska vara klart 2011.

Gällivares kommunchef Lennart Johansson kommer nu att på heltid arbeta med samhällsomvandlingen och hans ordinarie arbetsuppgifter kommer att fördelas ut på ett antal medarbetare.

Det kan även bli aktuellt att rekrytera personal på kort sikt för att arbetet i kommunen ska flyta på som vanligt.

– Det är självklart att en sådan här omställning kräver stora resurser från kommuns sida. De extra kostnader som kommunen drabbas av för att hantera den här samhällsomvandlingen står LKAB för, säger Anders Furbeck direktör för samhällsomvandling vid LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".