Utländskt intresse för militärtest

Intresset från utländsk militär att testa och utbilda sig i Norrbotten växer.

Nu har även länder som redan idag testar och utbildar sig på andra ställen än i sitt hemland börjat rikta blickarna mot Sverige och Norrbotten.

Hittills är det femton länder som anmält sitt intresse för att komma till norra Sverige för att öva och testa sina förbands förmågor att verka i snö och kyla. För många av dom här länderna handlar det om en ny möjlighet som inte tidigare funnits att tillgå vare sig i det egna landet eller något annat land.

Men nu har även länder som tidigare haft tillgång till vinterövningsområden i andra länder börjat snegla mot Sverige.

- Jag har sett vad Sverige har att erbjuda och har nu rekommenderat vår försvarsledning se över möjligheten att förlägga vår vinterutbildning till norra Sverige, säger Hans-Christian Hettfleisch, som är Tysklands försvarsattaché i Sverige.

Noterbart är att det tyska flygvapnet sagt upp sitt kontrakt med Goosebay i Kanada efter femton år.

Det är det område där det tyska flygvapnet tidigare övat i vintermiljö.

På den tyska ambassaden är man noga med att påpeka att inga beslut är fattade, men Vidsel i Norrbotten är ett bra alternativ till Kanada, säger Hans-Christian Hettfleisch.

Om den tyska försvarsledningen beslutar efter rekommendationer från sin försvarsattaché i Sverige kan både den tyska armen och flygvapnet förlägga sin vinterutbildning i Norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".