Bättre tider för inlandsföretag

Det går bättre och bättre för företag i Norrlands inland. Det här konstaterar konsulten Bo Granqvist som sedan 1997 gjort analyser av utvecklingen inom näringslivet.

Bo Granqvist har jämfört utvecklingen bland företag i norrlands inland med kusten och landet som helhet dom senaste sju åren å menar att vi nu kan se ett trendbrott för näringslivet i inlandet.

Rapporten bygger på analyser av bokslut från alla företag med minst en anställd.

Nästan 1100 inlandsföretag omsätter i årets undersökning mer än 10 miljoner kronor - det är 22 procent fler än 1997 då den förra undersökningen gjordes.

486 inlandsföretag har i årets undersökning en vinst på en miljon kronor eller mer, vilket är 35 procent fler än 1997.

901 företag i inlandet har i dagsläget mer än 10 anställda, vilket är 16 procent fler jämfört med 1997.

- Det handlar om ett tydligt trendbrott för näringslivet, enligt Bo Granqvist.

Tidigare har kustregionen stått för expansionen men nu är det inlandsföretagarna som står för ökningen när det gäller omsättning och vinst för företagen.

Enligt Bo Granqvist går det bäst för företag som sysslar med service och tjänster, hälso- och sjukvård, turism och detaljhandel. It-företagen hör däremot till förlorarna.

Låg personalomsättning, låga lokalkostnader och att det har blivit lättare att rekrytera personal är en del av förklaringen till utvecklingen inom näringslivet i inlandet. Samarbetet inom näringslivet har också blivit bättre något som gynnar företagandet, enligt Bo Granqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista