1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Nina Berggård (V)
Luleå

Elitutbildning på högstadiet

"Lämpar sig inte på högstadiet"
1:27 min

Majoriteten av politikerna i Luleås kommunstyrelses arbetsutskott vill införa så kallade spets- eller elitutbildningar på högstadiet. Folkpartiet föreslår ett försök i Luleå, men Vänsterpartiet säger nej.

Folkpartiet i Luleå skriver i sin motion att:

"Elitsatsningar på idrott har länge varit okej även i Luleå. Med anledning av regeringens initiativ finns nu en möjlighet att införa en spetsutbildning i matematik och naturvetenskap".

Det här är särskilt passande för Luleå med LTU som ett universitetsnav i dessa ämnen, menar Folkpartiet.

Sedan tidigare finns liknande möjligheter till spetsutbildning i gymnasieskolan. Men Vänsterpartiet i Luleå, motsätter sig motionen:

– Det är framför allt kommunala skolans ansvar att ge alla elever en likvärdig utbildning för alla i grunden, alltså på högstadiet, säger Nina Berggård (V), gruppledare.

– Särskilda "elitklasser" leder till segregation och också sämre kunskaper i andra ämnen visar vetenskapliga studier, fortsätter Berggård.

Kommunfullmäktige tar senare slutligt beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".