Håll flugorna borta från maten i sommar!

Det välkända rådet framför smittskyddsläkaren Bengt Normann vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Bengt Normann varnar för att flugor kan sprida campylobacter, samma typ av bakterie som finns i rått kycklingkött. Många smittas just under sommarmånaderna då flugorna är som flest.

Bengt Normann har studerat de 900 fall av campylobactsmitta som anmälts till smittskyddsenheten i Östergötland de senaste tre åren. Häften har insjuknat i Sverige och merparten av de har smittats under sensommaren. 

Undersökningar av flugors avföring har visat den bland annat kan innehålla campylobacter, som ger svåra diarréer, ibland med blod. En fluga bajsar var femte minut och tillfällena att smitta blir många. De här farhågorna har Bengt Normann framfört i Smittskyddsintitutets tidning och hittills har ingen sagt emot. Själv tycker han att det räcker med sunt förnuft.

-Jag tycker det är äckligt med flugor på maten, och nu när man sitter ute och äter så tycker jag att man ska motverka att flugorna får möjlighet att besöka ost och kött som är upplagt. När man ska äta ute ska man täcka över maten tills man ska börja äta, säger Bengt Normann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".