Manuela Fredriksson. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Luleå

Kritik mot mansdominerat näringsliv

"Berättigad kritik"
4:14 min

Två år i rad har det bara varit män som blivit nominerade till priset Årets unga företagare i Luleå. Organisationen Rättviseförmedlingen tycker inte att det speglar verkligheten.

Priset Årets unga företagare delas ut av Luleå Näringsliv.

– Bland 18 nomineringar är det bara två kvinnor som är högsta chefer och jag tycker inte att det är en rättvis spegling av hur företagen i Luleå ser ut, säger Manuela Fredriksson som är medlem i Rättviseförmedlingen, en ideell organisation som arbetar för ett mer jämställt samhälle.

Problemet med den ojämna fördelningen backas upp av Anders Granberg, etableringschef på Luleå näringsliv och ordförande i styrgruppen för Näringslivets pris.

– Det här är verkligen kritik som är berättigad. Det ska inte se ut så här i ett modernt samhälle och framför allt inte i Luleå, säger han.

Anders Granberg menar att de har misslyckats med nomineringsarbetet. Bland annat att de inte har nått ut till rätt grupper och inte har fått in nog många nomineringar. Nu lovar han att det ska ändras.

– Det finns alla anledning att se över både kriterier och rutiner.

Kan ni tänka er att ta hjälp av till exempel Rättviseförmedlingen?

– Absolut. Vi är tacksamma för synpunkter och det här har satt fokus på en fråga som är komplicerad, men som vi inte ska ducka för.

Manuela Fredriksson är tydlig med att uppmärksamheten kring nomineringarna inte är till för att slå någon på fingrarna.

– Däremot så är det viktigt att belysa att vi har en problematik och att vi tillsammans måste göra någonting åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".