Lönestrul i Boden

Många i personalen vid Bodens kommun har fått felaktiga löner och till och med löneskulder. Anledningen är att kommunen installerat ett nytt lönesystem.

För Per Erik Mellberg som jobbar som vaktmästare vid Björknäsvallen har det krånglat sedan början av året då han fick besked om att han hade en löneskuld på nästan tio tusen kronor. På grund av den har han inte fått någon heltidslön i maj och juni.

Lars Öström vid kommunals sektion 12 är kritisk till att kommunen inte informerat om problemen trots att man känt till det.

– Det betyder att det kan finnas ett stort mörkertal. De som har en stor avvikelse på lönen upptäcker det men många som har en mindre felaktighet eller differens reagerar nog inte, säger Lars Öström.  

Bodens kommunchef Henry Magnusson säger att det beror på både systemfel och handhavandefel och att det hela är mycket olyckligt.

--Nu har kommunen tagit hjälp av en konsulent för att få rätsida på problemet och felen ska vara avhjälpta någon gång under senhösten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".