Kritik mot dålig ekonomi

Landstingets revisorer riktar skarp kritik mot landstingets dåliga ekonomi. Delårsrapporten, för årets första fyra månader, får underkänt av revisorerna.

Istället för att komma tillrätta med ekonomin har politikerna ägnat sig åt andra frågor, säger Lars Hedberg, ordförande för landstingets revisorer.

- Den överskuggande frågan i vår har ju varit den om BB i Kiruna och förmodligen har det blivit så att man inte orkat med de ekonomiska frågorna, säger Lars Hedberg som är kritisk till att politikerna inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att få ekonomin i balans.
 
För årets första fyra månader ligger landstingets underskott på drygt 50 miljoner kronor och det är framförallt divisionerna opererande och medicinska som står för de största underskotten. 

Landstinget har ju genomfört stora besparingar de senaste åren, bland annat genom neddragningar av vårdplatser men det krävs fler åtgärder för att få en ekonomi i balans och det är bråttom, eftersom halva året redan har gått, menar Lars Hedberg.

- Vi talar om att vi inte tycker om underskottet, nu är det politikerna som måste agera och komma med förslag till åtgärder, säger Lars Hedberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".