1 av 2
Socialdemokraternas kriskommission vill ha tydligare rollfördelning mellan facket och partiet.
2 av 2
Kommunals Tobias Baudin. Foto: Lena Callne, SR.

Tydliga roller krävs

Nytillträdda förste vice ordföranden i Kommunal tvekar inte att utnämna Luleå Hockey som vinnare av Elitserien, som den hockeyfantast han är. Däremot vägrar han att ens spekulera om vem som blir ny partiledare för socialdemokraterna.

Men som medlem i socialdemokraternas kriskommission står han bakom en tydligare rollfördelning mellan parti och fackförbund.

I juni 2010 tillträdde norrbottningen Tobias Baudin posten som förste vice ordförande i Nordens största fackförbund: Kommunal. Det har varit ett omvälvande halvår såväl personligt som yrkesmässigt för hockeyfantasten Baudin.

Som 23-åring fick Tobias Baudin sitt första fackliga uppdrag efter det att arbetskamraterna utsett honom som representant under ett samtal vid fikabordet. Tolv år senare blev han förste vice ordförande i landets största fackförbund, vilket inneburit stora omvälvningar i hans liv.

- Det var ett stort steg att tacka ja, men det gjorde jag eftersom jag älskar att arbeta fackligt och ju höge upp desto större möjligheter att påverka.

Till att börja med veckopendlade Tobias Baudin till Luleå, men upplevde rätt snart att det fungerade dåligt, så sedan nyår bor hela familjen i Stockholms innerstad, i en lägenhet som ägs av fackförbundet Kommunal.

- Vi insåg att villa eller radhus kostade för mycket och dessutom skulle innebära lång pendling. Nu bor vi fyra personer på 70 kvadratmeter och det är klart det är en omställning, men det går bra och vi trivs, trots feta råttor på bakgården.

Baudin ser själv sin förmåga att visionera som en styrka i styrelsen för Kommunal.

- Den största utmaningen just nu handlar om medlemsvärvning och jag tror det handlar om att vara synliga på arbetsplatser och få alla att förstå och känna nyttan av medlemsskapet, inte bara när det handlar om förhandlingar.

I Kommunal ingår 240 olika yrkesgrupper, vilket förvisso innebär bredd och tyngd för förbundet, men samtidigt en stor utmaning att kunna belysa och stärka rena yrkes- och branchfrågor; något som ska priorititeras under det kommande året.

Under hösten har Tobias Baudin ingått i socialdemokraternas kriskommission; en grupp som tillsattes för att analysera det dåliga valresultatet. Han var med i den grupp som särskilt granskade organisationen och socialdemokraternas samverkan med fackföreningsrörelsen.

- Vi har kommit fram till att rollerna behöver vara tydligare mellan partiet och fackförbundet.

Visionen är att det ska vara högt i tak mellan parti och fackförbund och att åsikterna ska kunna mötas för att komma fram till konstruktiva förslag.

- Det har funnits en rädsla att vi ska ha olika åsikter, fackföreningsrörelsen kontra arbetarparitet. Vi tror tvärtom att det är något positivt. När ståndpunkterna får mötas så kan det komma fram något konstruktivt som driver partiet framåt.

Hockeyfantasten Baudin behåller sina hockeysympatier trots flytten till Stockholm.

- Det blir en hel del hockey eftersom Luleå möter tre olika lag i Stockholms län!

Han förutspår guld för Luleå Hockey efter en finalserie mot Skellefteå. När det handlar om ny partiledare för socialdemokraterna undviker han dock att spekulera:

- Jag har ingen åsikt, inga tips och kommunal har heller ingen kandidat som vi lanserar. Det är ett tydligt exempel på hur vi ska särskilja rollerna; det är socialdemokraternas medlemmar som ska diskutera partiledarskap inte fackföreningsrörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".