Ny skatt för tunga fordon

Vägtrafikskatteutredningen överlämnade i slutet av maj slutbetänkandet Skatt på väg till finansminister Bosse Ringholm.

Slutbetänkandet innehåller ett förslag på ny kilometerskatten för tunga fordon som om det går igenom kommer att drabba ett vanligt lastbilsekipage med mycket stora kostnader.

Men åkarna är inte rädda att drabbas, istället blir det deras kunder som får ta smällen.

Enligt Vägtrafikskatteutredningen som överlämnades till finansdepartementet och Bosse Ringholm i slutet av maj skulle ett 60-tons lastbilskipage som kör 12.000 mil per år på kilometerskattepliktiga vägar få betala 404.000 kronor i kilometerskatt.

Det blir dock inte åkarna som drabbas. Eftersom åkare som kör åt skogsbolag och större sågar har inskrivet att höjningar av dieselskatt, kilometerskatt med mera inte behöver betalas av de själva utan av deras kunder så blir det skogsbolagen och sågarna som drabbas.

Bo T Holm på Sågverkens samorganisation Sågab säger att förslaget skulle få stora konsekvenser.

- Sågverken skulle få betala kilometerskatt både på inkommande och utgående transporter från sågen. Det är pengar som inte går att ta ut av kunderna, utan det måste tas från den löpande verksamheten och det finns det inte många som klarar i dagens läge, säger Bo T Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista