Snabb solcellsbil till Norrbotten

Svenska semesterfirare får ovanligt sällskap på vägarna i augusti. Då kör världens snabbaste solcellsbil genom Sverige, från Göteborg i söder till Kiruna i norr.

Med 301 mil på 31 timmar och fem minuter vann rymdbilen Nuna 2 tävlingen World Solar Challenge i Australien i oktober 2003. I sommar kommer vinnarbilen till Sverige.

Bilen är tillverkad med hjälp av rymdteknologi och kan nå en topphastighet på 170 kilometer i timmen. Nuna 2, som den heter, drivs av solenergi och är helt täckt av solcellspaneler. Rymdbilen kör genom nästan hela Sverige, i Norrbotten stannar den till i Luleå och Kiruna.

Sverige ligger långt framme när det gäller rymdforskning och rymdteknologi. Svenska forskare deltar i de flesta av våra projekt. Därför tyckte vi att Sverige var ett viktigt land att besöka med Nuna 2, säger Rosita Suenson, ESA:s projektledare för Nunas färd genom Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista