Annica Bylund arbetar med datasystemet Timecare.
Luleå

Vikariepoolen ska utredas

En extern konsult ska nu utreda om vikariepoolen för förskollärare och barnskötare i Luleå verkligen fungerar som den ska.

Det här efter många klagomål från olika rektorer på förskolorna i kommunen som säger att det är mycket svårt att få tag på vikarier.

Men Annica Bylund på Vikariepoolen bollar tillbaks en del av kritiken till rektorerna.

- Jag tycker det är bra att vikariepoolen är under luppen men jag hoppas att rektorerna också ser sin del i det här. De måste bli bättre på att samordna sina utbildnings- och temadagar så att alla inte får behov av vikarier på exakt samma dag, säger Annica Bylund.

En del rektorer säger att det var lättare att få tag på vikarier förr då förskolorna själva ringde in sina vikarier.

Men vikariebehovet har ökat enligt vikariepoolen och Annica menar att det inte skulle bli bättre med det gamla systemet.

- Förr kunde vi sitta och ringa runt 100 samtal på en dag efter vikarier och idag är vikariebehovet ännu större så det skulle inte fungerar med det gamla systemet, berättar Annica Bylund.

Det återstår och se vad som händer med vikariepoolen men utredningen ska vara klar nu i vår.

- Jag är mycket hoppfull och tror att vi kommer lösa vikariesituationen i framtiden men det gäller också att vikarierna är beredda att arbeta på ett ställe på förmiddagen och ett ställe på eftermiddagen så att man kan fylla alla hålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".