Malmtåg på sträckan Kiruna-Narvik. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Kiruna

Laviner stoppar tågtrafiken

"Vi har ställt in elva lasttåg"
1:25 min

Det hårda vädret i fjällen ställer nu till problem också för LKAB och SJ. Både persontrafiken och malmtågstrafiken mellan Kiruna och Narvik står fortfarande helt stilla. Tidigast kan man påbörja röjningsarbetet i morgon lördag.

Flera laviner har gått över järnvägen i Riksgränsenfjällen och banan måste röjas.

På grund av det hårda vädret och lavinfara, kan Trafikverket inte röja spåren och därmed kan inte heller några tåg passera. Tidigast kan man börja röjningsarbetet i morgon lördag.

Robert Rehnblom är planeringschef på MTAB, LKAB:s dotterbolag som har hand om malmtågstrafiken.

– I dagsläget har vi ställt in elva lasttåg norrut. Det går inte att komma fram och vi vet inte när det kommer att ge sig.

Trafikverket har lavinexperter på plats i Riksgränsenfjällen och tidigare i dag ansåg de att en röjning av spåren inte var möjlig. Det var helt enkelt för farligt för att ge sig ut och röja spåren.

– Vi kommer inte att göra någonting förrän tidigast i morgon. Då ska vi till att börja med göra en bedömning för att se om det över huvud taget är möjligt att börja röja, säger Tobbe Lundell, chef för pressenheten på Trafikverket till Sveriges Radio vid halv nio-tiden under fredagkvällen.

Förutsättningen för att gå ut och röja är att det är dagsljus, vilket är anledningen till att man väntar tills i morgon. Tobbe Lundell berättar att man hade tänkt ge sig ut med helikopter under dagen i dag för att spränga laviner, för att på så sätt göra det säkert att arbeta med röjning av spåren. Men inte ens det kunde man göra i dag, för att det helt enkelt var för farligt för att ge sig ut.

Tills vidare står alltså all persontrafik och malmtågstrafik stilla mellan Kiruna och Narvik. Även vägtrafiken i området mellan Kiruna och Riksgränsen påverkas, liksom väg 95 mellan Arjeplog och gränsen mot Norge. Orsaken är snödrev på grund av hårda vindar. Kolonnkörning tillämpas därför tills vidare där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".