Billigt att bo i Kiruna

Kiruna hör till de kommuner i landet där det är billigast att leva och bo. Bara i Fagersta är det billigare.

Det visar en jämförelse som Föreningssparbanken har gjort i 38 kommuner i landet.

Föreningssparbanken har jämfört vad en familj, som består av ett sammanboende par med två barn, har kvar att spendera efter det att boende och andra nödvändiga utgifter, som till exempel mat, försäkringar, barnomsorg och transporter är betalda.

När enbart boendet är betalt har kirunafamiljen mest kvar i börsen av de 38 kommuner som ingår i jämförelsen - 22 950 kronor per månad.

Luleå hamnar på tredjeplats. Minst kvar när boendet är betalt har en familj i Uppsala, 15 550 kronor per månad.

Sedan tillkommer alla andra nödvändiga kostnader. Det handlar bland att om kostnader för energi, vatten och avlopp, sophämtning. Här är Kiruna dyrast med 3380 kronor i månaden. Billigast är Varberg 2320 kronor i månaden.

Här väger naturligtvis energikostnaderna tungt för norrlandskommunerna som har större kostnader för uppvärmning än vad kommunerna längre söderut har.

Luleå och Kiruna är de norrbottenskommuner som finns med i jämförelsen och här kan man också konstatera att maten kostar mer jämfört med många andra kommuner.

Billigast är maten i Mölndal, där genomsnittskostnaden för en familj ligger på 3576 kronor i månaden - i Luleå och Kiruna kostar maten 300 kronor mer i månaden, 3872 kronor. Störst kostnader för maten har Vallentuna med 3987 kronor.

När sedan allt det nödvändiga är betalt har kirunafamiljen 9350 kronor kvar att leva på, bara i Fagersta är det billigare att bo och leva. Det här kan jämföras med den dyraste kommunen Uppsala, där en familj har 1540 kronor kvar att leva på när allt nödvändigt är betalt. Luleå placerar sig på femteplats - här har genomsnittsfamiljen 7626 kronor kvar varje månad när allt är betalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista