Cancervården ska bli effektivare, säger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.
LANDSTINGET

Samarbete för effektivare cancervård

Landstingsdirektören Elisabeth Holmgren
1:07 min

Ett nytt regionalt cancercentrum ska bildas mellan de fyra Norrlandstingen: Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten.

Tanken är att det ska hjälpa sjukvården att ge en snabbare vårdkedja och uppfylla målen att patienter ska få lika bra vård oavsett var de bor.

- Det finns skillnader i dag i hur snabbt det går att få starta och komma igenom en cancerbehandling, efter att diagnosen har ställts. Skillnaderna är inte så stora mellan länen, men man vet att det är mycket viktigt för patienten, säger Elisabeth Holmgren, landstingsdirektör i Norrbotten.

Ännu är det inte klart var ett centrum ska ligga i norr.

Det är Socialstyrelsen som vill att det sammanlagt bildas sex sådana här regionala cancercentrum i Sverige.

- Det viktiga är att vi har hög kvalitèt i vården. Det kommer att innebära att vissa operationer och behandlingar koncentreras till vissa sjukhus i norra länen i högre grad än i dag, förklarar landstingsdirektör Elisabeth Holmgren, Norrbottens läns landsting.

I det sammanhanget talar hon om hur Norrbotten har lagt alla bröstcanceroperationer till Sunderby sjukhus och samlingen av vården dit, har gett bland landets bästa resultat på området.

- Man gör ingreppen på ett ställe och det är en grupp medarbetare som är väldigt vana vid det här. Det är vad patienterna vill ha.

Elisabeth Holmgren säger att universitetssjukhuset i Umeå, även i fortsättningen kommer att ha en viktig roll i cancerbehandlingen.

- Det gäller inte minst strålning. Där finns många säkerhetskrav att uppfylla. Umeå har mycket teknik som inte bör utlokaliseras därifrån mot bakgrund av patientsäkerhet och kostnadsskäl, förklarar landstingsdirektör Elisabeth Holmgren Norrbottens läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".