Rekordhöga elpriser

Dagspriset på el för juni är det högsta junipriset sedan 1996. En förklaring från branschen till att elpriserna rusar i höjden är att det regnat på fel ställen.

Nederbörden där kraftbolagen har sina vattenmagasin har hittills i år varit lägre än normalt.
I juni kostade en megawattimme 290 kronor vilket är högre än priserna i januari.

Janne Norberg arbetar med energifrågor vid Villaägarnas utvecklingsbolag, han säger att det bara en ursäkt för att höja elpriset. 
– Regnet spelar ingen roll, det är få leverantörer på marknaden och de ser en möjlighet att tjäna pengar. Jag befarar att vi kommer at fortsätta att dras med höga elpriser, säger Janne Norberg.

Han siar om att elpriserna kommer att vara uppe i 1:50 kr/K-Wh på ganska kort sikt.
– Anledningen är att elmarknaden anpassar sig till prisnivån i Europa. Det handlar mer om det än att det regnar på rätt eller fel ställe, säger Janne Norberg.

I juni kostade en megawattimme runt 290 kronor vilket är det högsta junipriset sen 1996, och anmärkningsvärt nog högre än elpriset i januari.
Göran Lindström vid Luleå energi säger att det ska regna bra mycket innan det syns på elpriset.
– Men det krävs också att en sänkning av olje- och kolpriset. Men på lång sikt kommer elpriset att stiga.

Göran Lindström anser att det är för få producenter som konkurrerar på elbörsen, det är Vattenfall, Fortum och Sydkraft.

– Ett annat problem som bidrar till de höga priserna är att endast en tredjedel av all el säljs på börsen, resten säljs på sidan om, till börspriser.

Janne Norberg har ett par tips till elkunderna, för att hålla nere elkostnaderna.

– Jag tycker att man ska ta sig en riktig funderare på om man ska använda el för uppvärmning av fastigheten, ett bra alternativ är att använd pellets

för att få ner elkostnaderna. Sen är det inte säkert att man ska binda elpriset nu i sommar, det är möjligt att priset går ner under sommaren, säger Janne Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".