Kjell Mickelsson, styrelseordförande efter mötet med kommunalrådet Karl Petersen (S). Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Luleå

Lulebo förklarar sig

"Vi har rättat till allt nu"
1:38 min

I dag lämnade Lulebos styrelseordförande Kjell Mickelsson in en förklaring om de generösa pensionsavtal som Lulebos styrelse tecknat för vd Anders Sandberg och sju andra toppchefer i kommunföretaget.

Styrelsen för Lulebo ställer sig nu positiv till att omförhandla chefernas avtal så att de får pension vid 65 år som andra kommunanställda. Ordförande Kjell Mickelsson (S) erkänner att det var en miss att han inte informerade koncernchefen i Luleåbo när avtalen skrevs.

Men att han tycker inte det är dags att ställa sin plats till förfogande:

- Det är bolagsstämman som avgör det. Men jag har sagt att jag är intresserad av att fortsätta som styrelseordförande, säger Kjell Mickelsson (S).

- Det här med avtalen har gått rätt till. Sen kan man bedöma om det var rätt med den här specifika pensionsåldern för vd:n Anders Sandberg menar Mickelsson.

Och nu har vi rättat till allt, sa Kjell Mickelsson efter mötet.

Men för kommunalrådet Karl Petersen (S) är inte ordningen återställd:

- Nu måste chefernas pensionsålder skrivas om till 65, det är det absolut viktigaste säger han.

- Jag är också besviken och irriterad över att flera av styrelserepresentanterna har suttit på två stolar utan att informera koncernledningen eller Luleå Kommunföretag. Dom hade ju kännedom om avtalen och att de inte var enligt kommunens policy, avslutar kommunalrådet Petersen.

Styrelsen för Lulebo:
Kjell Mickelsson (S) ordförande
Camilla Hansen (C)
Eva Bergström (S)
Ingvar Edelswärd (S)
Krister Hammarbergh (M)
Anders Sandberg vd
Mikael Johansson personalrepresentant

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".