Straffskatt för svenska industrin

Den svenska industrin måste betala 100 miljoner kronor till svenska staten i straffskatt på el. Tidigare har företagen i tillverkningsindustrin varit befriade från skatt på el, men enligt ett beslut från EU är en sådan så kallad nollskatt olaglig.

I samband med att EU-kommisionen slog fast att skattelättnaden för den svenska tillverkningsindustrin är olaglig, trädde den nya energiskatten i kraft. Från och med den första juli i år kommer det att kosta 0.5 öre för varje förbrukad kilowatttimme för tillverkningsindustrin. I framtiden får företagen dock en möjlighet att få tillbaka skatten genom att gå med i ett miljöprogram.

 Beloppet kunde varit mycket högre

Den retroaktiva skatten på 100 miljoner kronor kommer dom berörda svenska företagen inte att få tillbaka, vare sig dom går med i ett framtida miljöprogram eller inte. Företagen ska dock vara glada att EU-kommisionens tidigare krav inte gick igenom. Då hade företagen fått betala 25 miljarder i retroaktiv skatt.

Anders Lundqvist, energispecialist på LKAB, säger att han är lättad över att företaget bara behöver betala 7.5 miljoner kronor i retroaktiv skatt, istället för dom två miljarder som EU-kommisionen tidigare krav hade inneburit för företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista