1 av 2
Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
2 av 2
Stefan Bergström. Foto: Erica Larsson/Sveriges Radio
NORRBOTTEN

Patienter ingen tar ansvar för

"Patienter hamnar mellan stolarna"
1:45 min

Nu föreslås en lagändring som tvingar sjukvården att ta ett större ansvar för patienter som blivit läkemedlesberoende.

Det här eftersom Norrbottens landsting precis som många andra helt saknar vårdprogram för läkemedelsavvänjning.

– Vi har ingen sådan organisation i dagsläget i Norrbotten, säger Stefan Bergström som är divisionschef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.

Minst 650000 svenskar fastnar varje år i svårt missbruk av beroendeframkallande lugnande och smärtstillande läkemedel, som exempelvis Treo komp.

Det handlar ofta om helt vanliga människor utan några andra missbruksproblem.

Och det jämförs med heroinberoende, regelbundet användande i fyra till sex veckor kan räcka för att fastna.

– Det förekommer idag att patienter hamnar mellan stolarna i psykiatrin, primärvård och socialtjänsten, så allt som förtydligar ansvaret vad gäller missbruksvården är välkommet, säger Stefan Bergström.

Norrbottens landsting har dessutom länge brottats med en dyr nota vad gäller högkostnadskydd och läkemedelsubventioner, efter att läkare skrivit ut för många receptbelagda läkemedel, särkilt till äldre patienter.

Och blir den nya lagen verklighet måste alltså landstinget även ta hand om alla norrbottningar som blivit beroende i deras regi.

– Om vi förorsakar lidande så har vi ett ansvar att reda upp det. Jag tror det är viktigt att vi har ett tydligt uppdrag vem som gör vad i barn- och vuxenpsykiatrin, primärvården och socialtjänsten och då får vi se om vi kan lägga ihop vår kompetens och våra resurser och göra något bra av det här, men då måste vi samarbeta och det kommer ta tid, säger Stefan Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".