En polishelikopter med värmekamera ska söka efter fjärrvärmeläckaget i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
KIRUNA

Lång väntan på värmen

Mats Nilsson om fjärrvärmeläckan i Kiruna
1:53 min

Runt 900 hushåll i östra Kiruna - i Lombolo backe, Lombolo strand och villaområdena öster om det, är fortfarande utan värme och varmvatten på grund av en större läcka i fjärrvärmenätet. Just nu pågår grävarbeten för att försöka avskärma den del av nätet där Tekniska verken misstänker att läckan finns och det väntas ta hela natten.

Man har upptäckt ett område där marken är varmare och där det läcker ut ånga, vilket tyder på att det skulle vara läckan, säger Mats Nilsson, informatör på Tekniska verken. Läckan är i så fall i en sektion av huvudledningarna, vilket gör att det inte går att stänga av den delen och leda om.

Det man måste göra, enligt Mats Nilsson, är att gräva fram ledningen och såga av ändarna, som man sedan stänger igen. Förhoppningen är då att man har hittat rätt plats och kan leda om fjärrvärmevattnet.

En polishelikopter med värmekamera har använts för att försöka lokalisera läckan, men det har inte hjälpt till i sökandet den här gången.

De berörda hushållen har erbjudits element för att hålla värmen.

På eftermiddagen kunde Tekniska verken i Kiruna släppa på värmen i industriområdet och Tuollavaara, genom att leda om till andra ledningar.

Det är väldigt ovanligt med så här stora läckor i fjärrvärmenätet, enligt Mats Nilsson. Det här är den andra läckan som uppstått i Kiruna under veckan. Orsaken den här gången kan vara rörelse i nätet, när det tömts på vatten och sedan fyllts på igen. Men orsaken till den första läckan är fortfarande okänd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".