Svårt för äldre att få försäkringspengar vid inbrott

Brott mot äldre har förekommit vid upprepade tillfällen de senaste åren. Senast blev ett par rånade och misshandlade i sin bostad utanför Råneå.

Det finns också exempel på äldre som frivilligt öppnat dörren för besökande och sedan gjort upptäkten att pengar och värdeföremål försvunnit och då kan det bli svårt att få ersättning för det som försvinner.

- Det är vanligt att människor förvarar pengar hemma och vi ser att människor kan bli av med dem, säger Staffan Mettävainio, skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten.

Om det handlar om ett rån eller inbrott eller om man blir hotad på ett eller annat sätt är det inga problem att få ut pengar på försäkringen, enligt Staffan Mettävainio, men släpper man däremot in någon frivilligt och sedan upptäcker att det saknas pengar eller värdeföremål, då blir det genast svårare att få ersättning via försäkringen.

- Mitt råd är att man ska se över vad man har hemma och hyra ett bankfack där man kan förvara sina värdesaker, säger Staffan Mettävainio.

Den här typen av brott mot äldre uppmärksammas inte så ofta enligt SPF, Sveriges Pensionärsförbund, något som kan bero på att man helt enkelt skäms för att ha varit för godtrogen och blivit lurad.
Torsten Åhlander, ordförande för SPF i Norrbotten, tror att mörkertalet är stort.

- Den fysiska misshandeln brukar i allmänhet upptäckas och där är nog mörkertalet mindre eftersom det är lättare att prata om det men när det handlar om ekonomiska brott handlar det ofta om att man skäms över att ha blivit lurad. Därför berättar man inte om det, tror Ålander.

Till hösten kommer SPF, med 5500 medlemmar i Norrbotten, att jobba intensivt med att informera om den här typen av brott, bland annat i samarbete med polisen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".