Stor ökning av klamydia i Norrbotten

Färska siffror från smittskyddsenheten visar att könssjukdomen klamydia ökar dramatiskt i hela landet.

I Norrbotten har klamydiasmittan ökat med tolv procent och smittskyddsläkare Anders Österlund är bekymrad.

-Vi har en epidemi bland unga människor, i åldrarna 15 till 20 år, där vi ser en väldigt stor ökning. Vi har inte sett något motsvarande tidigare i Sverige. Jag tycker att det är alarmerande. Att ha oskyddat sex med folk som man inte känner sedan lång tid tillbaka är oförståndigt, säger Anders Österlund.

Trots försök att nå ut med information om att man måste använda kondom för att skydda sig från den lömska smittan, växer alltså antalet klamydiafall. Smittskyddsläkarna står handfallna.

Anders Österlund tror att många ungdomar kan ha blivit så vana vid att höra om Klamydia, att de inte tycker att det är något dramatiskt längre. Men det finns också fler orsaker till att klamydian fortsätter att spridas, säger han.

-Ändrat sexualbeteende, minskad rädsla för att bli smittad och möjligen också ett samband mellan ökande alkoholmissbruk bland unga människor och sexuellt överförda sjukdomar.

Landstinget i Luleå har planerat en ny informationskampanj om klamydia i höst. Men just nu är läkarnas bästa sätt att bekämpa klamydian smittspårning, att nysta upp bakåt vem man kan ha fått smittan av. Behandling och undersökning är helt gratis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".