Höga tandvårdspriser i Norrbotten

De två senaste åren har tandvården i Sverige blivit 22 procent dyrare.

Norrbottens län är ett av de dyraste.

I undersökningen gjord av Ekot på Sveriges Radio jämförs både den totala prishöjningen och kostnadsökningen på enskilda åtgärder i dom olika länen.

Mellan 2001 fram till 2004 har Norrbottens län höjt sina priser med 15 procent mer än genomsnittet. En del av tandingreppen är också betydligt dyrare i Norrbotten än i andra län.

Enligt övertandläkare Tor Svensson beror prishöjningen i Norrbotten på tandläkarbrist och stora avstånd. Dessutom tycker han att man ska man titta på helheten när priserna jämförs.

- Det är tämligen ointressant vad prisskillnaden är på att dra bort en tand. Det intressanta är vad en normal tandbehandling kostar för en person under ett år i de olika länen, säger han.

Tor Svensson säger också att andra län kan ha gjort sin höjning i ett tidigare skede.

När semestertiderna är över kommer folktandvårdens verksamheten i Norrbotten att ses över. Och det kan bli ytterligare höjningar. Om priserna höjs kommer de privata tandläkarna också att höja eftersom de i stor omfattning konkurrerar med samma priser.

Priset på att dra ut en tand är 616 kronor och det är beräknat på de 25 minuter det tar att genomföra arbetet. För patienten Lars Gunnar Kågström blev det dock betydligt dyrare. Han fick betala 2200 kronor för borttagningen av en visdomstand, trots att det bara tog fem minuter mer än dom beräknade 25 minuterna.

- Våldsamt dyrt! Det börjar bli klasskillnad på det här med tandläkarvården, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista