Studenten Anna Löfqvist med inriktning mot arkitektur vann Luleå tekniska universitets variant av SVTs Draknästet. Här står hon med juryns ordförande Erik Lindbäck, vd Lindbäcks bygg. Foto: Lena Callne/ Sveriges Radio.
LULEÅ

Professorn om sina studenter: Oh yes, kolla!

"Jag är riktigt imponerad över idéerna"
1:23 min

Lanseringen av en ny entreprenadform föll proffsjuryn på läppen, när Draknästet à la Luleå tekniska universitet avgjordes idag.

För första gången har institutionen för samhällsbyggnad vid LTU genomfört en kurs, som utmynnade i en muntlig redovisning inför byggentreprenörer och finansiärer. Detta enligt SVT:s programidé Draknästet, där unga entreprenörer lanserar sina idéer för riskkapitalister.

– Vi ville att studenterna skulle bli motiverade att skärpa sig en aning jämfört med en vanlig tentaredovisning. De har fått träna produktutveckling och fått en reell prövning av trovärdigheten och jag är nöjd. Varje gång vi har granskat projektens utveckling har vi sagt "oh yes, kolla!" Studenterna har verkligen vuxit, säger Lars Steen som är professor i samhällsbyggnad och en av drivande bakom kursen/tävlingen.

Även Erik Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg, var imponerad.

– Det har varit verkligt fascinerande att sitta i juryn och jag är riktigt imponerad över affärsidéerna de presenterat. Sedan får vi väl se om vi satsar pengar i det, säger han med glimten i ögat.

I SVT:s program Draknästet tävlar entreprenörerna om reda kronor som "drakarna" är beredda att satsa i projekten.

På LTU belönades pristagarna med varsin tygkasse med hemligt innehåll, men framför allt äran.

– Det här är en chans för studenterna att visa upp sig och knyta kontakten och det var lätt att få hit juryn. För dom är det en chans att hitta talanger, konstaterar professor Lars Steen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".