Minskad lodjurrstam

Dåligt väder, generell nedgång av stammen och lågt födseltal.

Det kan vara några orsaker till att antalet lodjur i Norrbotten minskat det senaste året.

Antalet föryngringar av lodjur i länet ligger i år i underkant jämfört med tidigare år. Totalt finns det ungefär 150 lodjur i länet, det visar Länsstyrelsen inventering av länets lodjurstam.

- Det kan ha fötts färre ungar helt enkelt, eller så har det varit sämre födotillgång så att fler ungar har dött, säger Ola Larsson, inventeringshandläggare på Länsstyrelsen. 

Minskningen kan också bero på dåliga väderförhållanden. Det är dessutom en generell nedgång av lodjurstammen i Sverige men nedgången i norra är ganska tydlig enligt Larsson.

Minskningen är helt i linje med de mål som Naturvårdsverket satt upp - att lodjuren ska bli färre i renskötselområdena i norr och öka i söder. Orsaken till det är att ge större utrymme till järven som har sin naturliga utbredning i renskötselområdet.

Järven är ännu inte färdiginventerad. Men det finns 39 konstaterade föryngringar av järv. Länsstyrelsen ska göra  barmarksinventeringar innan de sammanställer slutliga siffror. En försiktigt uppskattning av stammen av kungsörn säger att det ser bra ut vid kustlandet och i fjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".