LULEÅ

Tuffa tag mot styrelsen

1:33 min

Hela Lulebos styrelse bör avgå och redovisa merkostnaderna för Lulebos pensionsavtal. Det kräver Luleå Kommunföretags styrelse och koncernledning i dag.

Lägg papperen på bordet! Det kräver nu Luleå Kommunföretag AB av sitt dotterbolag Lulebo AB. De senaste turerna, där Lulebo gett vd och sju chefer förmånligare pensionsavtal än övriga anställda i kommunen, irriterar styrelsemedlemmarna i Luleå Kommunföretag AB.

I dag skrev ordförande Karl Petersen (S) och styrelsen med representanter från Folkpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna en kravlista till Lulebo AB.

– Mitt förtroende för Lulebos styrelse sviktar nu. Jag tror Lulebo skulle må bra med en helt ny styrelse, en nystart och få en ny öppenhet, förklarar Thomas Olofsson, Folkpartiets man i Luleå Kommunföretag AB:s styrelse.

Mattias Karlsson, Moderat i kommunföretagens styrelse vill också helst se en helt ny styrelsegrupp hos Lulebo:

- I och med att vi i dag från kommunens sida uttryckt vårt sviktande förtroende för Lulebos hela styrelse, så tror jag att kommunfullmäktige kommer att lyssna på det, förklarar Mattias Karlsson (M).

Det är tre av Lulebos styrelseledamöter som är föreslagna att omväljas vid kommunfullmäktige i april. Två Socialdemokrater och en Moderat:

Kjell Mickelsson ordförande (S), Ingvar Edelswärd (S) och Krister Hammarbergh (M). De tre har suttit med och fattat de här besluten. Resten har slutat eller ska det på grund av ändrade mandat.

- De bör ta en funderare om de ska fortsätta. Jag tror att om de ställer upp och sen riskerar att inte väljas av kommunfullmäktige, vilket är mycket troligt, så är det värre än att avgå självmant, konstaterar Mattias Karlsson (M) ledamot i styrelsen för Luleå Kommunföretag AB.

Bolagsstämma i Lulebo ska hållas i maj.

Inger Marklund

Nyheter P4 Norrbotten
inger.marklund
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista