SCA planerar avverka skyddsvärd skog

Fältbiologerna avslutade i går en två veckor lång inventeringsresa på Skogsbolaget SCA’s planerade avverkningar mellan Boden och Vuollerim. Enligt Fältbiologerna planerar SCA att avverka skyddsvärd skog på 10 av 25 granskade områden.

Linda Nordström var en av de Fältbiologer som var med på resan och hon säger att Skogsbolagen medvetet försöker avverka skyddsvärd skog på undanskymda platser.

- Det kanske inte sker som regel, men nog ofta för att vi ska reagera, säger Linda Nordström.

Fältbiologerna menar att det till exempel vid Blåkölens naturreservat ovanför Gunnarsbyn, finns exempel på felaktiga avverkningsplaner. De menar att det inte bara blir fult att avverka, det skulle även strida mot de kriterier som SCA förbundit sig att följa när de gått med i FSC, en internationell miljömärkning.

25 områden har granskats och enligt Fältbiologerna så finns det strukturer och arter i 10 av de områdena som gör skogarna skyddsvärda.

Krister Berglund, skogsförvaltare på SCA Norrbotten säger att de gärna träffar Fältbiologerna och tittar på deras material. SCA ska även försöka undvika att påbörja en avverkning innan mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".