Utlovat vägbygge blir inte av

Flera av dom vägbyggen och vägförbättringar som regeringen har utlovat för nästa år kanske inte blir av som planerat. För Norrbottens del handlar det om upprustningen av väg 97 mellan Luleå och Boden.

Anledningen till att många vägbyggen inte blir av är att pengarna som vägverket har och kommer att få inte räcker för att betala regeringens löften, däribland upprustningen av väg 97 mellan Gammelstad och Sunderbyn.

Enligt Åke Lindmark på Vägverket region norr handlar det om en mycket prioriterad vägsträcka, som enligt planerna ska förses med mitträcke. Kostnaden beräknas till 30 miljoner kronor.

Det är Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö som i ett brev till regeringen påpekar att det saknas en miljard kronor för att betala de vägprojekt som utlovats. Definitivt beslut om hur mycket pengar Vägverket slutligen får kommer att tas i höst.

Det finns också en viss osäkerhet kring andra upprustningar av vägnätet, bland annat när det gäller renovering av tjälskador.

- Det finns risk för att renoveringen av vissa delsträckor inte kommer att kunna starta som planerat, säger Åke Lindmark på Vägverket region norr. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista