Många ungdomar ringer till LO:s sommarjobbsjour

Rekordmånga ungdomar har ringt till LO:s sommarjobbsjour i sommar. Det handlar om semestervikarier som får arbeta under dåliga förhållanden med dålig lön eller helt enkelt utnyttjas av sin arbetsgivare. Men i Norrbotten verkar företag och kommuner sköta sig ganska bra, säger Johan Ingelskog, ungdomsombudsman på LO.

- Vi har endast 16 samtal i år och förra året hade vi 14 vid samma tidpunkt, säger Johan Ingelskog.
De få samtalen beror enligt Johan Ingelskog på att de flesta i länet har sommarjobb på större arbetsplatser där det finns kollektivavtal.

För tionde året i rad har LO en telefonjour för att hjälpa unga som har fått problem på sitt sommarjobb. Till jourtelefonen kan unga vända sig och få hjälp när arbetsgivare som inte följer regler och avtal. 020 - 56 00 56 ska den som fått problem ringa, men räkna med att få vänta i telefon för det är rekordmånga som ringer i år, men då framförallt från storstadsregionerna och ostkusten och västkusten.

Mest problem finns på små arbetsplatser utan kollektivavtal och det gäller ofta inom hotell- och restaurang samt handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista