Luleå/Piteå

Familj hjältar i skottdrama

De två män som i morse försökte köra över de poliser som stoppat dem och som gjorde att polisen avlossade skott, stoppades och övermannades av privatpersoner.

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen berättade polisen om händelsen som nu gjort att skottlossningen utreds av enheten för polismål, vilket är rutin när en polis har skjutit i tjänsten.

Det började med att en bil tidigt på fredagsmorgonen hade kört i diket vid E4 i Bertnäs och polis åkte dit. Men bilen som var i diket tog sig upp och fortsatte färden på E4 norrut och polisen gjorde flera försök att stoppa den.

Bland annat så blev en civil polisbil påbackat och en polis höll också på att bli påbackad och det var i det sammanhanget som polisen avlossade skott. Ett vittne som P4 Norrbotten pratat med säger att minst 5-6 skott avlossades.

Men de två männen fortsatte färden som slutade på en gård i Persön där de gav sig på de som bodde på gården, men till slut lyckades far och son övermanna männen med hjälp av grannar.

De två männen är hemmahörande i Gällivare, en av de släpptes på fredagseftermiddagen. Den man som är anhållen är misstänkt för bland annat dråpförsök och kända av polisen sedan tidigare.

Ingen person skadades vid skottlossningen.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista