Festivaler granskas

Arbetsmiljöverket kommer att granska arbetsmiljön vid flera av sommarens stora festivaler i länet.

I slutet av förra veckan var det Kirunafestivalen som fick besök och det blev ett bra betyg till arrangörer och inblandade företag.

- De flesta av företagen som finns inne på festivalområdet har tagit till sig det här med att göra en riskbedömning, och bedömt hur arbetsmiljön ser ut för de anställda, säger Anita Israelsson, chef vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Det var bara ett företag som fick anmärkningar. Det var ett företag från Dalarna, som gjorde scenbyggnationer på festivalområdet, som hade bristfällig fallskyddsutrustning vid arbetet.

Arbetsmiljöverket ställde därför krav på att företaget måste använda rätt utrustning och dessutom måste en ny riskbedömning göras.

- Det handlade om ett undantag och det var den enda anmärkning vi behövde göra, enligt Anita Israelsson.

Det var förra sommaren som Arbetsmiljöverket granskade två av länets festivaler. En hel del brister uppdagades då och därför kallade verket berörda arrangörer, kommuner och polis, för att hitta lösningar på arbetsmiljöproblemen. Ett lyckat samarbete, enligt Anita Israelsson.

- Det har varit väldigt lätt att samarbeta med berörda företag och arrangörer, säger hon.

Ytterligare två granskningar ska göras under sommaren. Det är LuleåKalaset och Piteå dansar och ler som Arbetsmiljöverket kommer att besöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".