EU-pengar till Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet (LTU) får nästan 250.000 euro, eller cirka tre miljoner svenska kronor, från EU-kommissionen.

Pengarna ska användas till ett utvecklingsprojekt för interaktiva laborationer på distans, tillsammans med IVF - Industriforskning och utveckling AB i Göteborg.

- Tanken är att man inte ska behöva äga dyr laboratorieutrustning för att kunna forska och studera, säger Boo Sjögren, generaldirektör för den statliga myndigheten Internationella programkontoret.

Målgruppen är ingenjörsstuderande på universiteten samt anställda ingenjörer i storskalig industri och i små och medelstora företag.

Projektet genomförs inom ramen för EU-programmet Leonardo da Vinci, som i Sverige handläggs av Internationella programkontoret. Om projektet lyckas förväntar man sig stor användning av metoden.

- Projektresultatet kan spridas i alla länder men är särskilt viktigt för regioner där avstånden är stora och infrastrukturen dåligt utbyggd, säger Sjögren.

I projektet ingår tio partners från fem länder. Totalbudgeten är på cirka 3.8 miljoner kronor och EU-bidraget är 2.2 miljoner kronor.

EU-kommissionen har beslutat att gå in med stöd till totalt sex svenska projekt som sammanlagt får cirka 19 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista