Jobb försvinner i Haparanda

Företaget Digidoc i Haparanda varslar de 25 fast anställda om uppsägning. Anledningen är en minskad omsättning för företaget som bland annat jobbar med support och kundtjänst.

Men Håkan Eliasson vd vid Digidoc i Haparanda, säger att det ännu är ovisst om det leder till uppsägningar.

– Om vi lyckas få in mer order eller hittar en annan lösning så kan vi ta tillbaka varslen. I annat fall lägger vi ner kontoret, säger Håkan Eliasson.

Han säger vidare att han varit i kontakt med kommunens ledning, både politiker och tjänstemän, för att finna lösningar och idéer när det gäller annan sysselsättning för de anställda.

--Vi är igång med många idéer nu. För ett par dagar sedan trodde jag på en nedläggning, sedan dess har jag upptäckt att det finns mycket goda krafter i kommunen. Det kanske finns andra möjligheter, säger Håkan Eliasson.

Företaget Digidoc har funnit i sedan 1997 i Haparanda och hade som mest 100 anställda 1999. Nu har samtliga 25 fastanställda varslats om uppsägningar.

Om Digidoc lägger ner sitt kontor i Haparanda så tappar kommunen ett åttiotal jobb inom branschen på kort tid. Förra månaden blev det klart att Tele 24 minskade sin verksamhet vilket drabbade 54 anställda. På Tele 24 finns i dag bara 30 anställda kvar.

Men Haparandas kommunalråd socialdemokraten Sven-Erik Bucht ser flera ljuspunkter, förutom utbyggnaden av Haparandaanstalten.

– Utbyggnaden av anstalten ger ett fyrtiotal nya arbetstillfällen. Sen ska Nordnet etablera sig i kommunen och anställa ett tiotal personer i ett första skede. Handeln utvecklas positivt och kan ge nya jobb inom kort. Polarica är ett annat företag som står inför en stor investering och ska nyanställa, dessutom ska plastfabriken Pipelife nyanställa, säger Sven-Erik Bucht.

Sven-Erik Bucht säger att; nu är det blod, svett och tårar som gäller. Vi ska jobba stenhårt för att ordna fram ersättningsjobb och utbildningar till de unga människor som drabbats av varsel och uppsägningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista