Övertorneå

Privat vårdhem för bara tjejer

1:26 min

Tjejer i behov av tvångsvård kan komma att vårdas i Övertorneå. Där har det privata vårdhemmet Vårudden planer på att ta emot tjejerna.

Vid årsskiftet tog Statens Institutionsstyrelse bort alla vårdplatser för tjejer i länet. Alternativet sen dess är att tjejerna vårdas utanför länet, långt ifrån hemmet.

Men nu finns en öppning sen det privata vårdhemmet Vårudden planerar att öppna ett hem i Övertorneå. Lena Löpare, vikarierande föreståndare, är entusiastisk.

– Vi har haft förfrågningar om plats då för bara tjejer.

Karungi

För tillfället driver Vårudden AB ett så kallat HVB- hem, ett hem för vård eller boende i Karungi. Men bara för killar. Nu finns förhoppningar om att driva ett likadant hem i Övertorneå, men då bara för tjejer.

– Ja vi har ju skickat in en tillståndsansökan om att få starta ett HVB-hem för flickor. Och då är det flickor med samma problematik som killarna har här i Karungi. Med missbruk, kriminalitet och sociala problem mellan 13-19 år, säger Lena Löpare.

Sära på tjejer och killar

Vårudden i Karungi har egentligen möjlighet att ta emot tjejer. Men personalen har valt att sära på tjejer och killar.

– Vi tror att det är bra att sära på dem under behandling. Killarna på ett ställe och tjejerna på ett ställe. Det är så mycket känslor, det blir så mycket kärlek. Och så glömmer de bort, och har inte tid med behandlingen, säger Lena Löpare.

I väntan på svar

Vårudden väntar alltså på ett klartecken från Socialstyrelsen. Och det kan ta upp till sex månader innan verksamheten kan dra igång.

– Ja precis. Det är den tid handläggarna på Socialstyrelsen behöver och sen hantverkarna i Övertorneå. Men vi är redo, säger vikarierande föreståndaren Lena Löpare.

Ida Brännström

Ida Brännström. Foto: Sveriges Radio.

P4 Norrbotten
ida.brannstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista