Tyska företag imponerade av Tornedalen

Det ska bli en utökad handel mellan tyska och norrbottniska företag.

Det hoppas bland annat politiker, företrädare för näringslivet och Norrbottens Handelskammare på.

Klaus Bohler vid Tysksvenska Handelskammaren i Stockholm har varit på besök i Tornedalen och han är imponerad av vad han sett.

-Jag är förvånad över vad som gömmer sig i skogen, då menar jag den högteknologiska industrin. som exempelvis de släpvagnar som förevisades vid SLP och plastprodukterna vid Jaxal i Övertorneå, säger Klaus Bohler.

Han säger vidare att han inte väntat sig att hitta den typen av produkter i Tornedalen.

-Jag har sett att företagen har mycket intressanta produkter och nu är frågan om de har kapacitet i så fall kan vi nog sätta fart på samarbetet, säger Klaus Bohler.

Klaus Bohler som numera arbetar vid Tysk-svenska handelskammaren i Stockholm, har tidigare varit vd för tyska Bosch. Det har inneburit att han varit en hel del på biltestanläggningarna i länet.

Eftersom han är bekant med länet och tyska företag redan är etablerade i Norrbotten så intresserar sig nu Tysk-svenska Handelskammaren för länet.

-Jag söker ytterligare samarbete med de län som är viktiga för tysk-svenska näringslivet. Vi kan hjälpa till med att komma över byråkratiska hinder, knyta kontakter, öppna dörrar och finna ett smidigt samarbete mellan företag i de båda länderna. Dessutom har handelskammaren stödpengar att tillgå antingen via Tyskland, Sverige eller EU, säger Klaus Bohler.

Han säger vidare att besöket kan leda till konkret samarbete inom kort, det gäller bland annat branscher som livsmedel och turism. Så hoppas han att de tekniska företag de besökt ska titta på den tyska marknaden.

Förutom Klaus Bohler från Tysksvenska handelskammaren, har deltagare från Norrbottens Handelskammare, ledande politiker från kommunerna i Tornedalen och representanter för näringslivet i området varit med på studiebesöken vid de olika företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista